Regimul hiposodat sau fara sare si tensiunea arteriala

sodiu_sareEste restrictia de sodiu utila ? O metaanaliza din 34 de studii care examineaza efectul restrictiei de sodiu asupra tensiunii arteriale, a constatat o reducere medie a tensiunii arteriale sistolice cu 5,39 mm Hg si o reducere medie a tensiunii arteriale diastolice cu 2,82 mm Hg. Din punctul de vedere al populatiei acestea au fost considerate a fi reduceri importante alte tensiunii arteriale atat la persoanele hipertensive cat si la cele normotensive indiferent de sex si etnie. Se banuieste ca cu cat restrictia de sare e mai importanta cu atat scaderea tensiunii arteriale sistolice e mai mare atata timp cat nu intervine renina, aldosteronul sau noradrenalina pentru a creste valorile tensiunii arteriale.

Cat de tare ar trebui scazut aportul de sare ? Recomandarile actuale sunt: aportul zilnic a mai putin de 2300 mg de sare la populatia generala si mai putin de 1500 mg in randul grupurilor de persoane cu risc ridicat.

Ar putea fi potasiul raspunsul ? O metaanaliza a 22 de studii controlate, a relevat faptul ca aportul crescut de potasiu scade tensiunea arteriala fara efecte adverse asupra lipidelor, catecolaminelor, sau a functiei renale la adulti. Cea mai mare concentratie de potasiu o gasim in smochine, prune uscate, nuci, avocado, germeni de grau…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*