Motive sa bei cafea si ceai

Dupa apa, cafeaua si ceaiul sunt cele mai consumate bauturi la nivel global si ambele contin elemente benefice pentru sanatate.

Radicalii liberi. Radicalii liberi dauneaza celulelor si duc la aparitia diferitelor boli. Corpul ii produce atuci cand transforma anumiti nutrienti in energie si cand pielea e bombardata de lumina solara. Ii mai putem asimila si din anumite mancaruri sau bauturi „nesanatoase”. Ceaiul si cafeaua ajuta organismul sa lupte impotriva lor prin intermediul antioxidantilor pe care le contin. Si contin destui atat cafeaua cat si ceaiul.

Diabetul tip 2. Atat cafeaua cat si ceaiul au fost asociate cu risc scazut de diabet tip 2, boala care afecteaza modul in care glucoza este utilizata si transformata in energie. Antioxidantii ajuta atat la procesarea zaharului din sange cat si la mentinerea unor valori constant scazute ale glicemiei.

Boala Parkinson. Unele studii sugereaza ca, cafeina amelioreaza simptomele bolii, in timp ce altele ca, ceaiul si cafeaua ajuta chiar la preventia ei.

Boala cardiaca. Da, cafeina poate da palpitatii si tahicardie sinusala cand e in exces, dar mai importatant cafeina (3-5 cani de cafea pe zi) previne acumularea calciului in artere si in special in arterele coronare care odata infundate duc la boala cardiaca ischemica sau la infarct miocardic.

Bolile ficatului. Aceleasi 3 cani de cafea pe zi duc la scaderea nesansei de boli cronice de ficat, ciroza sau cancer hepatic. Ba mai mult cafeaua ar putea fi un tratament alternativ la medicamente daca ficatul e deja afectat.

Calculi biliari. Calculii biliari se formeaza din colesterol intarit amestecat cu alte substante din bila. Insa cafeaua datorita faptului ca duce la miscarea accelerata a lichidului in bila scade probabilitatea ca, colesterolul sa aiba timp sa cristalizeze.

Nu exagerati. Pe langa beneficii, cafeina in exces te pot face iritabil, anxios, duce la insomnie, deshidrateaza datorita efectului diuretic si scade nivelul de calciu din organism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*