Lamai si lime, beneficii pentru sanatate

Lamaia / lime -ul aduce acelasi aport de vitamine si minerale ca orice alt citric doar ca au mult mai putin zahar.

Vitamina C continuta in lamai, nu poate fi sintetizata in organism deci e doar din surse externe. Vitamina C ajuta la diminuarea ridurilor intrucat ajuta la producerea colagenului. Vitamine C alaturi de alti antioxidanti din lamai (acid fenolic)  lupta impotriva radicalilor liberi care duc la distructie celulara. Vitamina C ajuta totodata la buna functionare a sistemului imunitar sau la mentinera unor valori cvasinormale ale colesterolului.

Vitaminele B1 si B2 sunt implicate in transormarea alimentelor in energie, ajuta la maturarea celulelor si se gasesc din abundenta in lamai sau lime. Acidul folic ajuta pe perioada sarcinii contribuind la dezvoltarea fatului.

Sucul de lamaie este antiseptic ajutand la reducerea bacteriilor din salate cand este adaugat sau de pe cutit sau tocator cand este preparat.

Atat sucul de lamaie cat si pulpa consumate intr-un pahar de apa ajuta pe termen lung la controlul tensiunii arteriale.

Sanatatea orala: sucul de lamaie este bun pentru gingiile inflamate, sangerande deci poate fi folosit pentru igiena orala insa in acelasi timp trebuie asteptat 30 de minute intre folosirea lui si periajul dentar intrucat e daunator smaltului dintelui.

Polifenolii din sucul de lamaie s-au dovedit benefici in procesarea grasimilor de catre organism si  in raspunsul organismului la insulina.

Citratii din lamai, lime si alte citrice au efecte benefice in prevenirea aparitiei calculilor renali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*