Cum reducem riscul de Boala Cardiovasculara ?

risc cardiovascularRiscul de boala cardiovasculara (ex. Infarctul Miocardic, Accidentul Vascular) poate fi scazut semnificativ cunoscand si modificand anumiti factori de risc importanti:

Opriti fumatul
Unul din cei mai mari factori de risc pt boala cardiovasculara e FUMATUL.

Daca fumezi trebuie sa te opresti. Daca nu poti de unul singur apeleaza la ajutor, inclusiv farmaceutic. Renuntarea la fumat e unul din cele mai mari favoruri pe care il poti face inimii tale. S-a demonstrate stiintific ca renuntarea la fumat scade riscul de boala cardiovasculara cu mai mult de o treime…

Mananca Mediteranean
S-a demonstrat stiintific de nenumarate ori ca dieta Mediteraneana scade riscul de boala cardiovasculara si mortalitatea in general.

Dieta e usoara si delicioasa si consista in cereal integrale, fructe, legume, peste si produse lactate „low-fat”. Alte ingrediente cheie includ seminte, nuci, masline, ulei de masline si vin rosu consumat cu moderatie (unul – doua pahare pe zi pentru barbate si un pahar pe zi pentru femei). Impactul pozitiv al dietei mediteraniene s-a demonstrate a fi aproape la fel de benefic ca si renuntatul la fumat.

Fa miscare
Exercitiile fizice iti pastreaza inima sanatoasa. Stabileste-ti un target realizabil de ex: exercitii fizice jumatate de ora pe zi de trei ori pe saptamana. Aveti grija la exercitii sa nu va suprasolicitati ca si durata de timp sau efort, anuland astfel o parte din beneficii.

Ramai  cat mai slim cu putinta
Acumularea grasimii, in special a grasimii abdominale e un factor important de risc pentru boala cardiovasculara, astfel scaparea de grasimi reprezinta o alta motivatie pentru mancatul sanatos si exercitiile fizice.

Fii Social
Factorii pshisosociali joaca un rol important in limitarea riscului de boala cardiovasculara. Stresul, anxietatea si depresia, toate cresc acest risc. Suportul prietenilor, a familiei si a prietenilor ajuta la reducerea acestor factori negative.

Apeleaza la doctor

Pentru hipertensiune arteriala si valori patologice ale LDL colesterolului (colesterolul rau) sau diabet zaharat nu ezita sa apelezi la tratament medicamentos prescris de medic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*