Cât de multe știi despre zahăr și glicemie ?

Cand zici zahăr zici glucoza, principala sursa de energie din organism. Glucoza circula prin sânge in cantități variabile (măsurat in mg/dl) și alimentează celulele constant.

Cand glucoza din sânge e in exces vorbim de hiperglicemie. Hiperglicemia apare atunci când pancreasul nu poate secreta suficientă insulina ( hormon ce ajuta celulele sa utilizeze glucoza ), sau când insulina secretată suficient nu are efectul scontat.

Calitatea somnului influentează nivelul glicemiei. Glucoza e folosită de organism in ritm accelerat pe parcursul somnului de calitate. Lipsa somnului perturba balansul glicemie/insulina și poate duce pe termen lung la apariția diabetului zaharat tip 2.

Valori. Glicemia dimineața pe nemâncate trebuie sa fie max 100 mg/dl. Valori între 100 și 125 mg/dl pe nemâncate sunt sinonime cu prediabetul. Valori peste 125 mg/dl sunt patologice.

Hypoglicemia. Primul organ care simte lipsa glucozei este creierul. Nu gândești clar fără glucoza. La valori scăzute sub normal apar durerile de cap, tulburări de vedere și slăbiciune. Dacă nu sunt corectate valorile glicemiei apare confuzia și ulterior coma. Alimentele care trebuie folosite la corectarea rapida a glicemiei sunt glucidelor sau carbohidratii care au index glicemic mare ( cresc glicemia rapid).

Rinichii și hiperglicemia. Rinichii au misiunea de a elimina glucoza in exces prin creșterea producției de urina tradusă in urinari frecvente și sete accentuată pentru a înlocui cantitatea de apa pierdută.

Fumatul și diabetul. Nicotina afectează procesele chimice responsabile de răspunsul celulelor la insulina, celulele neputând absorbi glucoza din sânge, glucoza care se acumulează și duce la hiperglicemie. Fumatul creste rezistența la insulina și e interzis in diabet.

Ficatul e cel responsabil de depozitarea glucozei între mese. Face asta transformând-o in glicogen iar când organismul are nevoie de glucoza între mese sau pe parcursul efortului fizic procesul se inversează din glicogen in glucoza.

Stresul și glicemia. Stresul face organismul sa se simtă atacat activându-se mecanismul lupta sau fugi care duce la inundarea organismului cu hormoni responsabili de activarea celulelor in acest sens. Stresul continuu face ca glicemia sa crească întrucât organismul menține glucoza in sânge anticipând ca celulele vor avea nevoie in viitorul apropiat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*